За първа година украинците ще празнуват Коледа на 25 декември

Това вероятно ще задълбочи разрива между двете враждуващи църкви в страната

21.12.2022 | 12:15 Редактор: Вяра Димова
За първа година украинците ще празнуват Коледа на 25 декември

Православните вярващи в Украйна винаги са празнували Коледа на 7 януари, но тази година това ще се промени за мнозина, тъй като Православната църква на Украйна за първи път разреши на своето паство да празнуват на 25 декември.

Този ход създава разделителна линия с Русия, която празнува на 7 януари, и вероятно ще задълбочи разрива между двете враждуващи църкви в Украйна.

През 2018 г. ПЦУ се отдели от едноименната Украинска православна църква, която се разглежда като политически свързана с Москва и е изправена пред обществени искания за закриването ѝ на фона на обвиненията, че е средище на петоколонисти - т.е. хора, които подкрепят и тайно помагат на враговете на страната, в която живеят.

"Даваме възможност на хората да празнуват в друг ден", заяви архиепископ Евстратий Зория от ПЦУ в Киев, цитиран от БГНЕС.

Евстратий заяви пред "Политико", че нагласа за промяна има още от 2017 г., когато 25 декември стана официален празник в Украйна. Много от привържениците на църквата са лобирали за отказ от Юлианския календар, който се спазва от Руската православна църква.

Призивите за промяна само се засилиха след нахлуването на Русия в Украйна, което накара ПЦУ да позволи на своите 7000 енории да провеждат пълни религиозни служби на 25 декември, ако желаят. Междувременно църквата "ще обмисли какво да прави в бъдеще и ще наблюдаваме внимателно колко паства се възползват от възможността да празнуват на 25 декември", продължи Евстратий.

Снимка: БГНЕС